Team Manifest

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 16:13

Veel van jullie kennen die mij kennen hebben weleens als team een team manifest met mij gemaakt of je hebt er een zien hangen op een white bord in mijn achtergrond.

 

Om praktisch met elkaar aan de slag te gaan is het maken van afspraken over een aantal essentiele zaken handig. Die afspraken gezamenlijk kun je een Team Manifest noemen.

 

In het manifest staan de afspraken beschreven op een aantal elementen. Zie ook het voorbeeld hiernaast; je kunt denken aan de tijden waarop je samenwerkt met je teamgenoten, wanneer vinden de scrum events plaats en wat hanteren we als timebox voor elk event. Verder is het aan te bevelen afspraken te maken over het gebruik van pauzes met name bij online werken is het een goed idee de ogen even rust te geven, de benen te strekken, enz. Verder is afwezigheid een belangrijk onderwerp. Hoewel deelname aan de events verplicht is voor de developpers van het team kunnen zich toch zaken voordoen waardoor aanwezigheid niet mogelijk is. Met goede afspraken  kan een van de developpers die wel aanwezig is bijvoorbeeld het afwezige teamlid vertegenwoordigen doordat hij/ zij vooraf input gekregen heeft van de collega. Ook kan deze coillega dan later de afwezige collega op de hoogte brengen van de zaken besproken en afgesproken in het event.

 

Vaak is het goed na een tijdje de afspraken nog eens te evalueren. Wat werkt wel en wat werkt niet? Mogelijk gevolgd door een aanvulling of aanpassing van afspraken.

Hopelijk heb ik je hiermee meer achtergrond gegeven over het gebruik van een Team Manifest. Mocht je hierover nog vragen, aanvullingen of opmerkingen hebben, laat het me weten eventueel via een reactie die je hieronder kunt geven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.